DUODENAL SWITCH

Switch veya duodenal switch olarak bilinen ameliyat yöntemi, hem sleeve gastrektomi hem de gastrik bypass niteliklerini birleştiren cerrahi bir operasyondur. İşlem iki adımda gerçekleştirilir. Önce, midenin yaklaşık %80’inin çıkarılıp kalanının ince bir tüp haline getirildiği bir sleeve gastrektomi uygulanır. Sonuç olarak, 1.5-2 L hacme sahip mide yaklaşık 120 ml hacimli ince ve uzun bir tüp şeklini alır. Ameliyattaki bu kısım artık geri alınamaz bir cerrahi işlemdir.

Ardından bypass oluşturmak için normal olarak mideye bağlanan ince bağırsak (duodenum) ayırılır ve iki ayrı yol ve ortak bir kanal oluşturulur. Tüketilen gıdalar normalde sleeve gastrektomi sonrası tüp şeklinde kalan mideden ince bağırsağın başlangıç bölümüne gitmesi gerekirken ince bağırsağın alt kısmına yönlendirilir ve buradan da kolona giderler. Bu sleeve gastrektomi sonrası ince bağırsağın ayırılan kısa kısmıdır. İnce bağırsağın daha uzun kısmından oluşan diğer yol ise safra ve diğer sindirim enzimlerinin gıdalarla karıştığı ve emilime yol açtığı, uzunluğu 250 cm’e düşürülen kısımdır. Sonuç olarak mide hacmi çok küçük kaldığı için hasta daha az yiyerek doygunluk hissine ulaşır ve besinlerin ince bağırsaktaki yolları kısaltıldığından daha az emildikleri için besinlerden vücuda kalan kalori miktarı daha az olur.

Genellikle vücut kitle endeksi yüksek diyabetik hastalarda uygulanan bu yöntem tek bir ameliyatta gerçekleştirilebilirken aşamalı olarak uygulanması da mümkündür. İlk aşamada sleeve gastrektomi uygulandıktan 6-18 ay sonra bypass için farklı bir ameliyat uygulanabilir. Bu yöntemle hastalar fazla kilolarını %70-100 oranında verebilirler.

Duodenal Switch ameliyatında kullanılabilen cerrahi yöntemler şunlardır;

da Vinci Robotik Cerrahi:

Robotik duodenal switch ameliyatı hastanın karnındaki birkaç adet küçük kesiden gerçekleştirilir. Cerrah ameliyat boyunca hastaya birkaç adım mesafede bulunan cerrah konsolundan ameliyatı gerçekleştirir. Aynı zamanda hastanın başında bulunan bir diğer cerrah ameliyat süresince gerekli malzeme veya enstrümanları ameliyata dahil ederek konsol başındaki cerraha yardımcı olur. Robotun özel kamerası konsoldaki cerraha hastanın içinin 16 kata kadar büyütülebilen gerçek 3 boyutlu görüntü sağlar ve görüntü ameliyathaneye iletilerek hasta başındaki cerraha ve hemşireye rehberlik eder. Ameliyat sırasında kullanılan robotik stapler enstrümanı midenin ve bağırsakların kanamasız ve hatasız kesilmesini garanti eder.

Buna ilaveten bağırsakların yeniden bağlama işlemi, cerrahın tüm el, kol ve bilek hareketlerini birebir taklit edebilen robotik enstrümanlar ile daha da kolaylaşabilmektedir. Robotik duodenal switch ameliyatlarında kesilerin küçük olması hastanın günlük yaşantısına daha hızlı bir şekilde dönebilmesini sağlar.

Robotik cerrahi sisteminin özel bir enstrümanı olan saniyede 1000 defa ölçüm yapabilen akıllı stapler (zımbalayıcı) aleti sayesinde midenin belirlenen kısmını mideden ayırır. Robotik cerrahi sisteminin bu özel enstrümanı, midenin hatasız ve kanamasız bir şekilde önceden belirlenen kısmından en başarılı şekilde ayrılmasına olanak sunar. akıllı stapler (zımbalayıcı) sayesinde saniyede 1000 den fazla doku kalınlığı ölçümü otomatik olarak yapılır ve dokuya uygun zımbalama ve kesme işlemi gerçekleşir. Staplerın bilek hareketli olması cerrahın dar alanlarda daha iyi hareket edebilmesine ve zımbalama -kesme işlemini güvenli bir şekilde yapabilmesine olanak sağlar.Son olarak Midenin ayrılan kısmı vücuttan çıkarılarak ameliyat sonlandırılır.

Açık Cerrahi:

Açık duodenal switch ameliyatı hastanın karnında açılan büyük bir kesiden gerçekleştirilir. Kesinin büyüklüğü operasyon sonrası iyileşme süresini uzatır. Açık cerrahinin en büyük avantajı cerrahın dokuları hissederek operasyonu gerçekleştirmesidir.

 

Laparoskopik Cerrahi:

Operasyon hastanın karnında açılan kesilerden gerçekleştirilir. Hastanın başındaki cerrah operasyonu laparoskop adı verilen bir kameranın sağladığı iki boyutlu görüntü eşliğinde uzun, düz ve bilek hareketlerinden yoksun laparoskopik aletlerle gerçekleştirir.



Gastroenterolojik Cerrahi ameliyatlarını robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştiren doktorlara buradan ulaşabilirsiniz