FITIK ONARIMI
FItık olarak bilinen herni rahatsızlığı, toplumda çok sık rastlanan bir patoloji türüdür. İç organın kendisini yerinde tutan kas ya da oluşumun zayıflayarak organın dışarı sarkması/kayması, olması gereken yerinin dışına, başka bir alana yer değiştirmesi durumuna herni (fıtık) denir.
GÖBEK FITIĞI NEDİR?
Göbek fıtığı bağırsağın bir kısmının karın kaslarındaki göbek açıklığından dışarı çıkmasıdır ve genel olarak zararsızdır. En çok bebeklerde görülür. Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında anneyi bebeğe bağlayan kordon bebeğin karın duvarındaki küçük bir açıklıktan bağlanır. Bu açıklık doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanmalıdır. Eğer kapanmazsa yağlı doku ya da bağırsağın bir kısmı bu açıklıktan çıkarak göbek fıtığına sebep olur. Bebek ağladığında göbek deliğinden dışarı doğru çıkıntı olmasıyla anlaşılabilir. Çoğunlukla 1 veya 2 yaşına kadar kendiliğinden iyileşir fakat bazı durumlarda iyileşmesi daha uzun sürebilir.
Yetişkinlerde karın duvarındaki aşırı basınç yağlı dokunun ya da bağırsağın bir kısmının karın kaslarının zayıf olduğu bölgeden çıkması göbek fıtığına sebep olur.
GÖBEK FITIĞININ SEBEPLERİ NELERDİR ?
Başlıca sebepleri arasında obezite, ağır eşyaların itilip kaldırılması, daha önceki ameliyatlar, hastanın ve ailesinin fıtık geçmişleri yer alır. Fiziksel muayene ile göbek fıtığı varlığı anlaşılabilir.
GÖBEK FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Yetişkinlerde göbek fıtığında göbek deliğinin yan tarafında yumuşak bir şişlik ya da bir çıkıntı görülür. Bebeklerde ise fıtık görünümü çoğunlukla bebek ağladığında ya da öksürdüğünde göbek deliğinde belirgin hale gelir. Fıtık genellikle bebeklerde herhangi ağrı, acı ya da rahatsızlık yaratmaz. Ancak bazı durumlarda bebeklerdeki göbek fıtığı, dışarı çıkan bağırsağın sıkışmasına sebep olabilir. Bu durumda oluşacak şişlik veya çıkıntı kırmızı renk alır; ağrı oluşabilir ve bölgedeki dokular zarar görebilir. Bu durum acil müdahale gerektirebilir. Yetişkinlerde ise fıtık, karın bölgesinde rahatsızlık oluşturabilir.
GÖBEK FITIĞININ TANISI
Bazı durumlarda komplikasyonları belirlemek amacıyla görüntüleme cihazları (ultrason, CT gibi) kullanılabilir.
GÖBEK FITIĞININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?
Göbek fıtığının, bebeklerde 4 yaşına kadar kendiliğinden kaybolması beklenir. 4 yaşını geçmiş çocuklarda görülen veya yetişkinlikte ortaya çıkan göbek fıtıklarının tedavisinde cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Göbek fıtığı tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler ; da Vinci Robotik Cerrahi, açık cerrahi ya da laparoskopik cerrahi yöntemleridir.
KASIK FITIĞI NEDİR?
Kasık fıtığı bağırsağın bir parçasının karın kaslarındaki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıyla oluşur. Oluşan çıkıntı öksürürken ya da ağır nesneleri kaldırırken ağrıya neden olabilir.
KASIK FITIĞININ SEBEPLERİ NELERDİR ?
Kasık fıtığı nedenleri arasında genetik faktörler, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, aşırı kilo kaybı, kabızlık, aşırı kilo alma, ıkınma, ağır egzersiz, sigara kullanımı, kronik kabızlık, prostat, ıkınma, kronik öksürük, travmalar, kronik akciğer hastalıkları, idrarda zorlanma, hamilelik, travmalar, karın içi tümörler bulunur. Kasık fıtığının kadınlara göre erkeklerde ortaya çıkma ihtimali daha fazladır.
GÖBEK FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Kasık fıtıkları başlangıç aşamasında hiçbir belirti vermeyebilir. Hekim muayenesinde fark edilene kadar kişi kasık fıtığından haberdar olmayabilir.
- Kasık fıtığının en sık görülen belirtisi kasık bölgesindeki ve testislerdeki şişliktir. Şişlik bölgesinde ağrı ve yanma olabilir.
- Kasık fıtığı kabızlığa neden olabilir.
- Bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz ve büyük abdest çıkaramama, karın şişkinliği, ateş, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
KASIK FITIĞI TANISI
Genel olarak kasık fıtığı teşhisi için kasık bölgesinde şişlik olup olmadığını kontrol eden fiziksel bir muayene yeterlidir. Hastanın anlattığı şikayetler de sorunu tespit etmede hekimlere yardımcı olmaktadır. Küçük fıtıkların tanısı ise ultrasonografi yardımıyla yapılan görüntüleme sonucunda konulur.
KASIK FITIĞININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?
Kasık fıtıkları doğal seyrine bırakıldığında küçülme ya da iyileşme olmayacağı ve ilaçla tedavisi olmadığı için teşhis koyulunca tek tedavi cerrahidir. Kasık fıtığı tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler; da Vinci Robotik Cerrahi, açık cerrahi ya da laparoskopik cerrahi yöntemleridir.
da Vinci Robotik Cerrahi
Cerrahın enstrümanları ve operasyon bölgesini gerçek haliyle görmesini sağlayan üç boyutlu, yüksek çözünürlüklü, floresan görütüleme özelliklerine sahip robotik kamera küçük kesilerden hastanın ameliyat bölgesine gönderilir. Cerrah, ameliyat odasında bulunan konsoldan 540 derece dönebilme özelliği olan bu enstrümanları kontrol ederek çok dar alanlarda insan elinin yapamayacağı manevralarla operasyonu gerçekleştirir.
Bu yöntemde aletlerin hareket kabiliyetleri sayesinde gücünü kaybeden ve yıpranan dokuların tekrar tamir edilmesi esnasında yerleştirilecek dikişler yüksek bir hassasiyetle ve güvenle yerleştirilebilmektedir.
Tüm bunlar ameliyat sonrası ağrının azaltılmasında rol alabilmektedir.
Açık Cerrahi
Lokal veya genel anestezi altında yapılabilen bu prosedürde, cerrah hastanın kasık bölgesinden veya karın bölgesinden bir kesi yapar ve fıtık kesesinin içinde bulunan dokuyu karna doğru geri iter. Daha sonra zayıflamış bölgeyi diker ve açıklık kapatılarak operasyon sonlandırılır. Açılan kesinin büyüklüğü hastanın iyileşmesini yavaşlatır.
Laparoskopik Cerrahi
Cerrah ameliyat boyunca hastanın başında ayakta durarak hastanın karın bölgesinde açılan kesilerden bilek hareketi bulunmayan laparoskopik enstrümanları kontrol eder. Kesilerden birinden kamera gönderilerek alanın iki boyutlu görüntüsü sağlanır.
Ameliyat esnasında zayıflamış dokuların güçlendirilmesi ve sabitlenmesi için genellikle ‘mesh’ olarak adlandırılan cerrahi örtü vidalar yardımıyla yerleştirilmektedir.