GASTRİK BY-PASS AMELİYATI

Gastrik bypass ameliyatında, mide ve ince bağırsağın yapıları değiştirilerek hastanın kilo vermesi sağlanır. Gastrik bypass ameliyatı hem kısıtlayıcı, hem de emilim azaltıcı bir işlemdir. Midenin hacmi küçüldüğü için hastanın gıda alımında azalma sağlanır. Bunun yanında bir kısım bağırsağın emilim dışı bırakılması neticesinde, hastada total kalori, protein ve diğer besinlerin emilimi azalmaktadır.

Gastrik bypass ameliyatı sırasında 2 basamak vardır:

İlk adım, midenin küçültülmesidir. Cerrah mideyi üst kısmı küçük alt kısmı büyük olacak şekilde ikiye ayırır. Midenin üst kısmı (kese) alınan gıdaların gideceği yerdir. Midenin küçük olan bu kısmı ceviz büyüklüğündedir ve sadece 28 gram ağırlığında gıdaları barındırır. Bu nedenle hasta daha az yediğinde doymuş hisseder ve kilo verir.

İkinci adım, bypass yani köprülemedir. Cerrah ince bağırsağın bir bölümünü sindirim yolundan çıkararak besinlerin emilim yolunu kısaltır. İnce bağırsağın ilk kısmı atlanarak ikinci kısmı midede oluşturulan küçük keseye bağlanır. Alınan gıdalar artık bu yeni kesenin içine ve daha sonra da ince bağırsağın ikinci kısmına geçer. Sonuç olarak, ameliyat sonrası midenin çok büyük bir kısmıyla bağırsağın bir kısmı sindirim yolundan çıkarılmış olur. Küçük mide sayesinde hasta daha az gıda tüketir ve ince bağırsağın bir kısmı bypass edildiğinden vücut daha az kalori emer.

Gastrik Bypass Ameliyatında Kullanılan Cerrahi Yöntemler:

da Vinci Robotik Cerrahi

Robotik gastrik bypass ameliyatı hastanın karnındaki birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Cerrah ameliyat boyunca hastaya birkaç adım mesafede bulunan cerrah konsolundan ameliyatı gerçekleştirir. Aynı zamanda hastanın başında bulunan bir diğer cerrah ameliyat süresince gerekli malzeme veya enstrümanları ameliyata dahil ederek konsol başındaki cerraha yardımcı olur. Robotun özel kamerası konsoldaki cerraha hastanın içini 16 kata kadar büyütülebilen gerçek üç boyutlu görüntü sağlar. Konsol, cerrahın tüm hareketlerini el titremesini ortadan kaldırarak daha hassas ve daha keskin bir biçimde anlık olarak hasta içindeki robotik enstrümanlara iletir.

Robotik gastrik bypass ameliyatında cerrah ayırdığı midenin küçük kısmına ince bağırsağın ikinci kısmını bağlayarak gıdalar için daha kısa bir sindirim yolu oluşturur. Cerrahın bütün el, parmak ve bilek hareketlerini taklit edebilen robotik enstrümanlar, bu bağlama işleminin yüksek güvenlikte ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sunar. Bu bağlama sayesinde hem hasta daha az besinle doymuş olur hem de alınan besinler daha az emilerek vücutta kalan kalori miktarı azaltılır. Robotik gastrik bypass ameliyatında kesilerin çok küçük olması ameliyat sonrasında hastanın günlük yaşantısına çok çabuk dönebilmesine olanak sağlar.

Robotik cerrahi sisteminin özel bir enstrümanı olan saniyede 1000 defa ölçüm yapabilen akıllı stapler (zımbalayıcı) aleti sayesinde midenin belirlenen kısmını mideden ayırır. Robotik cerrahi sisteminin bu özel enstrümanı, midenin hatasız ve kanamasız bir şekilde önceden belirlenen kısmından en başarılı şekilde ayrılmasına olanak sunar. akıllı stapler (zımbalayıcı) sayesinde saniyede 1000 den fazla doku kalınlığı ölçümü otomatik olarak yapılır ve dokuya uygun zımbalama ve kesme işlemi gerçekleşir. Staplerın bilek hareketli olması cerrahın dar alanlarda daha iyi hareket edebilmesine ve zımbalama -kesme işlemini güvenli bir şekilde yapabilmesine olanak sağlar.Son olarak Midenin ayrılan kısmı vücuttan çıkarılarak ameliyat sonlandırılır.

Açık Cerrahi:

Açık gastrik bypass ameliyatı, hastanın karnında açılan büyük bir kesiden gerçekleştirilir. Açık cerrahinin en büyük avantajı cerrahın ameliyatı dokuları görerek gerçekleştirmesidir. Fakat kesinin büyüklüğü ameliyat sonrası ağrıya neden olur ve günlük aktivitelere dönüş süresini etkiler.

Laparoskopik Cerrahi

Robotik gastrik bypass ameliyatında olduğu gibi laparoskopik gastrik bypass ameliyatı da hastanın karnında açılan birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Laparoskopik gastrik bypass ameliyatında laparoskop adı verilen bir kamera cerraha hastanın içinin iki boyutlu görüntüsünü sağlar. Cerrah ameliyatı bu görüntünün rehberliğinde uzun, düz laparoskopik aletleri kullanarak gerçekleştirir. Gastrik bypass gibi obezite ameliyatları veya obez hastalarda yapılan diğer ameliyatlarda hastanın karın duvarının kalın olması cerrah için ameliyatı zorlaştırabilir ve açılan kesilere uygulanan fazla basınç ameliyat sonrası kesilerde ağrıya sebep olabilir.



Gastroenterolojik Cerrahi ameliyatlarını robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştiren doktorlara buradan ulaşabilirsiniz