RAHİM KANSERİ NEDİR?

Rahim sadece kadınlarda bulunan, hamilelik süresince bebeğin gelişiminin tamamlandığı, içi boş, armut şeklinde bir organdır. Rahim kanseri rahimde kanser hücrelerinin oluşumudur. Genellikle rahmin iç tabakasında gelişmeye başlayan kanser hücrelerinin erken teşhisi rahim kanseri tedavisinde büyük önem taşır. Kadınlarda görülen anormal kanamalar rahim kanserinin erken teşhisine yardımcı olur.

RAHİM KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim kanserinin belirtileri arasında;

  • Menopoz sonrası kanama
  • Anormal kanamalar
  • Rahimde kitle hissi
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Pelvik bölgede hissedilen ağrı yer almaktadır.

RAHİM KANSERİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Rahim kanserine yakalanmanın sebebi net bilinmemekle birlikte rahim kanserine yakalanma riskini arttıran faktörler:

  • Kadınsal hormon dengesindeki değişiklikler
  • Hiç hamilelik yaşamamış olmak
  • Obezite
  • İlerlemiş yaş
  • Akciğer kanseri için hormon terapisi görmüş olmaktır.

RAHİM KANSERİNİN TANISINDA KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?

Pelvik Muayene: Pelvik muayene sırasında genital bölgenin dış kısmı incelenir ve doktor fiziksel olarak rahim ve yumurtalıkları kontrol eder. Ayrıca spekulum adı verilen bir alet yardımıyla vajina açılarak anormallikler incelenebilir.

Transvajinal Ultrason: Rahmin kalınlığına ve dokusuna bakmak ve diğer anormallikleri gözlemlemek amacıyla ses dalgalarının kullanılmasıdır. Bu test rahim duvarındaki anormallikleri göz önüne çıkarır.

Histeroskopi: Histeroskop adı verilen bir cihaz sayesinde rahim duvarının görüntülenmesidir.

Biyopsi: Laboratuvar ortamında incelenmek üzere rahim duvarından doku örneği çıkarılmasıdır. Genellikle anestezi gerekmez.

Örnek Doku Küretajı: Biyopsi sırasında yeterli doku elde edilemiyorsa veya biyopsi sonuçları net değilse genişleme ve küretaj adı verilen bir prosedür uygulanır. Rahim astarından doku kazınması anlamına gelir.

RAHİM KANSERİ EVRELERİ

Rahimde kanser hücrelerinin varlığı teyit edildikten sonra doğru tedavi yönteminin belirlenmesi için kanserin evresi araştırılmalıdır. Bunun için de kanserin yayıldığı bölgeler bilinmelidir. Kanserin yayıldığı bölgeleri görüntülemek için uygulanan testler arasında bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması ve kan testleri sayılabilir. Rahim kanseri evreleri şunlardır:

  1. Evre rahim kanseri: Kanser hücreleri rahimle sınırlıdır.
  2. Evre rahim kanseri: Kanser hücreleri rahimde ve rahim ağzında (serviks) yer almaktadır.
  3. Evre rahim kanseri: Kanser hücreleri rahmin dışına yayılmıştır. Fakat henüz rektum ve mesaneye ulaşmamıştır. Lenf düğümlerine yayılmış olma ihtimali vardır.
  4. Evre rahim kanseri: Kanser hücreleri pelvik bölgede yayılmış ve diğer organlara sıçramış durumdadır.

RAHİM KANSERİ TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?

Rahim kanseri tedavisinde izlenecek yol belirlenirken hastanın genel sağlık durumu ve kanserin evresi göz önünde bulundurulur. Rahim kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler:

  • Cerrahi yöntemler: Rahmi vücuttan çıkarmak için kullanılır.
  • Radyasyon Terapisi: Kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili ışınların kullanılmasıdır. Bazı durumlarda cerrahi operasyon sonrasında kanserin tekrarlama riskini azaltmak için ya da operasyon öncesinde tümörü küçültmek için kullanılabilir. Eğer hastanın sağlık durumu cerrahi operasyonlar için elverişli değilse tedavi olarak sadece radyasyon terapisi uygulanabilir. İleri derece kanser hastalarında ağrıları dindirmek için de uygulanabilir.
  • Hormon Terapisi: Rahmin dışına yayılmış ileri derece kanser hastaları için seçenek olabilir. Vücuttaki hormon dengesini etkileyen ilaçlarla uygulanan bir tedavi yöntemidir.
  • Kemoterapi: Kanser hücrelerini öldürmek için kimyasalların kullanıldığı tedavi yöntemidir. Rahim dışına yayılmış rahim kanseri hastaları için önerilebilir.

Rahim kanseri tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemler:

da Vinci Robotik Cerrahi

Robotik rahim kanseri ameliyatı hastanın karnındaki birkaç küçük kesiden gerçekleştirilir. Bu kesilerden gönderilen robotik enstrümanlar cerrah tarafından ameliyat odasında bulunan bir konsol aracılığıyla yönetilir. Bu konsol cerrahın el hareketlerinin eş zamanlı olarak robotik kollara iletir.

Cerrahın enstrümanları ve operasyon bölgesini gerçek haliyle görmesini sağlayan üç boyutlu, yüksek çözünürlüklü, floresan görütüleme özelliklerine sahip robotik kamera küçük bir kesiden hastanın ameliyat bölgesine gönderilir. Aynı görüntünün iki boyutlu hali eş zamanlı olarak ameliyat odasındaki monitör aracılığıyla ameliyat ekibine iletilir. Ameliyat süresince cerrah rahmin yakın dokularla olan bağlantılarını keserek rahmi vajina yoluyla dışarı çıkarır. Gerekli durumlarda rahimle birlikte yumurtalıklar ve vajinanın üst kısmı da çıkarılabilir. Yumurtalıkların da alınması hastada erken menopoza sebep olur. Vajinada oluşan açıklık dikilerek ameliyat sonlandırılır.

Bu cerrahi esnasında rahim çevresinde bulunan lenf düğümlerinede kanserin yayılımı kontrol edilebilir. da Vinci cerrahi robotunda bulunan floresan görüntüleme özellikli kamera, lenf nodlarının en iyi şekilde tespit edilip toplanmasına katkı sağlayabilmektedir.

Açık Cerrahi:

Hastanın karnında açılan büyük bir kesiden gerçekleştirilen operasyonda cerrah rahmi ve gerekliyse rahimle birlikte yumurtalıklar ve vajinanın üst kısmını hastanın vücudundan çıkarır. Kesi kapatılarak ameliyat sonlandırılır.

Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik rahim kanseri ameliyatı hastanın karın bölgesinde açılan kesiler aracılığıyla gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahiyi robotik cerrahiden ayıran özellikler robotik cerrahinin 3 boyutlu görüntü, daha fazla hareket özgürlüğüne olanak sağlayan enstrümanları ve cerraha sağladığı konfordur. Laparoskopik cerrahide cerrah ameliyat süresince hastanın başında ayakta durarak bilek hareketi bulunmayan düz laparoskopik aletlerle ameliyatı gerçekleştirir. Rahim ve diğer gerekli dokuların yakın dokularla olan bağlantıları kesildikten sonra vücuttan vajina yoluyla çıkarılırlar. Vajinada oluşan açıklık dikilerek ameliyat sonlandırılır.

 



Jinekolojik Cerrahi ameliyatlarını robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştiren doktorlara buradan ulaşabilirsiniz