RAHİM SARKMASI
Rahim sarkması, pelvik taban kasları ve bağları zayıflayıp, rahim için yeterli desteği veremediğinde ortaya çıkar. Rahim vajinaya doğru kayar veya vajinadan dışarı çıkıntı yapar.
Rahim sarkması her yaştaki kadında görülebilir. Ancak sıklıkla bir veya daha fazla normal yolla doğum yapmış ve menopoza girmiş kadınlarda rastlanır.
Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez. Fakat hastayı rahatsız edecek veya normal yaşantısını bozacak derecedeki rahim sarkması tedavi edilmelidir.
RAHİM SARKMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hafif rahim sarkması genellikle belirtilere veya semptomlara neden olmaz. Orta ve şiddetli rahim sarkmasının bulguları ve belirtileri şunları içerir:
- Pelvis bölgesinde ağırlık veya çekme hissi
- Vajinadan çıkan doku
- İdrar kaçırma
- Kabızlık
- Vajinal kanama
- Cinsel ilişkide sorun yaşamak
- Tekrarlayan mesane enfeksiyonları
RAHİM SARKMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?
Rahim sarkması pelvik kasların ve destekleyici dokuların zayıflamasından kaynaklanır. Bir kadının rahminin sarkma riski yaşlandıkça ve östrojen seviyesi düştükçe artar. Östrojen pelvik kasların güçlü olmasına yardımcı olan hormondur. Ayrıca hamilelik ve doğum sırasında pelvik kas ve dokulara verilen hasar da rahim sarkmasına neden olur. Birden fazla normal doğum yapmış kadınların rahminin sarkma olasılığı oldukça yüksektir. Obezite, kronik öksürük, ağır eşya kaldırmak ve kronik kabızlık gibi pelvik kaslara baskı uygulayan her aktivite rahim sarkması riskini arttırabilir. Ayrıca daha önce pelvik cerrahi operasyon geçirmiş olmak da rahim sarkması riskini arttıran faktörlerden biridir.
Komplikasyonlar
Rahim sarkması genellikle diğer organların sarkmasıyla ilişkilidir.
Mesane sarkması (Sistosel): Mesane ve vajinayı ayıran bağ dokudaki zayıflık mesanenin sarkmasına neden olabilir.
Bağırsak fıtıklaşması (Rektosel): Rektum ve vajinayı birbirinden ayıran bağ doku zayıfladığında rektumun vajinaya doğru çıkıntı yapmasına neden olabilir.
RAHİM SARKMASI TANISINDA KULLANILAN YÖNTEMLER NELERDİR?
Rahim sarkması tanısı genelde pelvik muayene sırasında konur.
Şiddetli idrar kaçırılması durumunda, mesanenin ne kadar iyi çalıştığını ölçmek için test (ürodinamik test) uygulanması gerekebilir.
RAHİM SARKMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Rahim sarkmasının tedavisi sarkmanın şiddetine bağlıdır. Eğer rahim sarkması çok az veya belirtiye neden olmuyorsa basit önlemlerle sarkmanın kötüleşmesi önlenebilir. Bu önlemler arasında pelvik kasların güçlendirilmesi, kilo vermek ve eğer varsa kabızlığı tedavi etmek bulunabilir. Ayrıca rahmi desteklemek için vajinaya plastik bir halka yerleştirilebilir
Rahim Sarkması Tedavisinde Uygulanan Ameliyatlar
Zayıflamış pelvik taban dokularının onarımı: Bu ameliyat genellikle vajinadan, bazen de karından yapılır. Cerrah, pelvik organları desteklemek için zayıflamış pelvik taban yapılarına hastanın kendi sağlıklı dokularını veya sentetik bir maddeyi aşılayabilir.
Histerektomi: Rahim sarkması çok şiddetli ise rahmin çıkarılması önerilebilir.
Sakrokolpopeksi: Cerrahın sarkan organları ‘mesh’ olarak adlandırılan cerrahi bir ağ yardımıyla uygun biçimde kaldırıp sabitlemesidir. Histerektomi sonrası veya histerektomi yapılmadan uygulanabilir.
Histerektomi için kullanılan cerrahi yöntemler şunlardır:
da Vinci Robotik Cerrahi
Cerrahın enstrümanları ve operasyon bölgesini gerçek haliyle görmesini sağlayan üç boyutlu, yüksek çözünürlüklü, floresan görütüleme özelliklerine sahip robotik kamera küçük kesilerden hastanın ameliyat bölgesine gönderilir. Cerrah, ameliyat odasında bulunan konsoldan 540 derece dönebilme özelliği olan bu enstrümanları kontrol ederek çok dar alanlarda insan elinin yapamayacağı manevralarla operasyonu gerçekleştirir. Cerrah sarkma gerçekleşen organ ve dokuları tespit eder ve çevre dokulardan ayırır. Sonrasında sarkan organlar ‘mesh’ olarak adlandırılan cerrahi bir örtü yardımıyla uygun biçimde kaldırıp sabitlenir.
da Vinci Robotik Cerrahi’de kullanılan aletlerin 540 derece dönüş kabiliyeti ve insan el bileğini taklit eden yapısı dar alanlarda rahatlıkla dikiş atılmasına olanak tanıyabilmektedir. Böylelikle ameliyat esnasında yapılan sabitleme işlemi dikişlerle yapılabilmekte ve ağrı kontrolü daha iyi olabilmektedir.
Operasyon küçük kesilerden gerçekleştirilir ve hastanın günlük hayata dönme süresinin oldukça hızlı olması beklenir.
Açık Cerrahi
Hastanın karnında açılan büyük bir kesiden gerçekleştirilen operasyonda cerrah sarkma gerçekleşen organ ve dokuları tespit eder ve çevre dokulardan ayırır. Sonrasında sarkan organlar ‘mesh’ olarak adlandırılan cerrahi bir ağ yardımıyla uygun biçimde kaldırıp sabitlenir.
Laparoskopik Cerrahi
Laparoskopik histerektomi ameliyatı hastanın karnından açılan birkaç kesiler aracılığıyla gerçekleştirilir. Laparoskopik cerrahiyi robotik cerrahiden ayıran özellikler robotik cerrahinin 3 boyutlu görüntü, daha fazla hareket özgürlüğüne olanak sağlayan enstrümanları ve cerraha sağladığı konfordur. Laparoskopik cerrahide cerrah ameliyat süresince hastanın başında ayakta durarak ameliyatı gerçekleştirir. Cerrah sarkma gerçekleşen organ ve dokuları tespit eder ve çevre dokulardan ayırır. Sonrasında sarkan organlar ‘mesh’ olarak adlandırılan cerrahi bir ağ yardımıyla uygun biçimde kaldırıp sabitlenir. Laparoskopik cerrahide sabitleme işlemi vidalar aracılığıyla yapılır.