SLEEVE GASTREKTOMİ NEDİR?

Halk arasında tüp mide ameliyatı olarak da bilinen sleeve gastrektomi, yiyecek alımını kısıtlayarak kilo vermeyi sağlayan bir cerrahi prosedürdür.
Tüp mide ameliyatı, midenin yemek yediğimizde büyüyen sol kısmının yaklaşık olarak %75-80’inin çıkarıldığı bir ameliyattır. Operasyon sonrası mide daha az yiyecek tutan bir tüp haline gelir. Yenebilecek gıda miktarı ciddi şekilde azaltılmış olur ve daha erken doyma hissi sağlanır. Yemeyi kısıtlayıcı bir ameliyattır. Başlangıçta süper obez (Vücut Kitle Endeksi 50 ve üstü) ya da yüksek riskli hastalar için iki aşamalı bir prosedürün ilk aşaması olarak tasarlanmış olmasına rağmen, sleeve gastrektomi, vücut kitle endeksi 40’dan büyük kişilerin kilo vermesi için uygulanabilmektedir.

Tüp mide ameliyatı sadece kısıtlayıcı bir ameliyat olmayıp, aynı zamanda hormonal ve metabolik etkili bir ameliyattır. Midenin çıkarılan parçası, açlığı tetikleyen Ghrelin hormonunu üreten bölümdür. Bu bölümün çıkarılması iştahı uyaran hormonun kandaki miktarını azaltır ve genellikle iştahın baskılanmasına neden olur.

Tüp Mide Ameliyatlarında Kullanılan Cerrahi Yöntemler Şunlardır:

da Vinci Robotik Cerrahi

Robotik cerrahide hastayla aynı ameliyathanede bulunan cerrah, hastanın başında duran bir diğer cerrahın yardımıyla operasyonu gerçekleştirir. Hastaya 3-4 metre mesafedeki cerrah konsolu, cerrahın yaptığı hareketleri anlık, daha hassas ve daha keskin bir biçimde hastanın içine, ameliyat bölgesine aktarır ve aynı zamanda cerrahın elinin titreme riskini ortadan kaldırır. Robotik tüp mide ameliyatı boyunca robotun özel kamerası cerraha 3 boyutlu cerrahi görüntü sunar. Aynı anda bu görüntü ameliyathanedeki bir monitör aracılığıyla hasta başındaki cerraha ve hemşireye iletilerek konsol başındaki cerraha yardımcı olmaları sağlanır.

Robotik tüp mide ameliyatı hastanın karnında açılan bir kaç küçük kesiden geçekleştirilir. Kesilerin küçük olması ameliyat sonrası hastanın günlük aktivitelerine dönmesini hızlandırır. Robotik cerrahinin obezite cerrahisine kattığı en büyük avantajlardan biri de kalın karın duvarına sahip morbid obez (Vücut Kitle Endeksi 40,5 in üzeri) ve süper obez (Vücut Kitle Endeksi 50 ve üstü) hastaların karın duvarlarındaki enstrüman baskısını minimuma indirerek kesilerin açılmasını ve ameliyat sonrası kesi çevresi ağrısını azaltmasıdır. Bu durum aynı zamanda laparoskopik cerrahinin fiziksel kısıtlarını da ortadan kaldırarak cerrahın konforuna büyük ölçüde katkı sağlamış olur.

Robotik tüp mide ameliyatında cerrah, öncelikle midenin çıkarılacak kısmını özel bir tüp yardımıyla belirler. Daha sonra akıllı stapler (zımbalayıcı) sayesinde aleti sayesinde midenin belirlenen kısmını mideden ayırır. Akıllı stapler (zımbalayıcı) saniyede 1000 den fazla doku kalınlığı ölçümü otomatik olarak yapılır ve dokuya uygun zımbalama ve kesme işlemi gerçekleşir. Staplerın bilek hareketli olması cerrahın dar alanlarda daha iyi hareket edebilmesine ve zımbalama -kesme işlemini güvenli bir şekilde yapabilmesine olanak sağlar.  Robotik cerrahi sisteminin bu özel enstrümanı, midenin hatasız ve kanamasız bir şekilde önceden belirlenen kısmından en başarılı şekilde ayrılmasına olanak sunar. Son olarak Midenin ayrılan kısmı vücuttan çıkarılarak ameliyat sonlandırılır.

Laparoskopik Cerrahi

Operasyon hastanın karnındaki küçük kesilerden gerçekleştirilir. Hastanın başındaki cerrah laparoskop adı verilen bir kameranın sağladığı iki boyutlu görüntü eşliğinde operasyonu gerçekleştirir. Cerrah operasyon süresince uzun, düz ve bilek hareketinden yoksun laparoskopik aletleri kullanır. Midenin, yemek borusu ile bileşke kısmından başlanarak, onikiparmak bağırsağı ile birleştiği yere kadar mide dokusu kesilir. Midenin çevresinde bulunan kalın bağırsak, dalak, pankreas ve karaciğer ile olan bağlantıları açılır. Midenin ayırılan kısmı vücuttan çıkarılarak ameliyat sonlandırılır.



Gastroenterolojik Cerrahi ameliyatlarını robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştiren doktorlara buradan ulaşabilirsiniz